Cât a ajuns să coste „full-ul” la mașină, în octombrie 2023

de: Mădălina Bahrim
02 10. 2023

Chiar dacă șoferii se așteptau ca-n perioada următoare să se confrunte cu o scumpire a prețurilor la benzină, la pompă se întâmplă fix opusul.

Devine o plăcere tot mai mare să mergi să alimentezi mașina cu carburant, de vreme ce prețurile încep să fie din ce în ce mai prietenoase cu buzunarul românului de rând.

Cele mai recente cifre de pe piața carburantului din România arată că, la ora actuală, cei mai fericiți sunt posesorii de mașini cu motoare pe benzină.

Prețurile la benzină sunt în declin

Din ce în ce mai puțin a ajuns să coste litrul de benzină în România, spre bucuria șoferilor din întreaga țară.

La Petrom, de exemplu, benzina standard s-a ieftinit cu 5 bani pe litru.

„La stațiile din Capitală, potrivit peco-online, un litru de benzină standard costă între 7,18 lei și 7,24 lei. Iar cel de motorină standard, între 7,74 și 7,77 de lei pe litru.

Stația Petrom Vitan afișează luni 02 octombrie, un preț de 7,23 lei pentru un litru de benzină standard și unul de 7,76 lei pentru cel de motorină standard”, potrivit Economedia.ro.

De ce e o surpriză pentru șoferi evoluția prețului la pompă?

Ei bine, în această perioadă șoferii s-ar fi așteptat să aibă parte de creșteri de prețuri la carburant, nu de ieftiniri.

De ce? Din două mari motive: pe de-o parte vorbim despre faptul că fiscalitatea din România se modifică radical, se majorează unele cote TVA, iar economiștii anticipează că nu va mai dura mult și vom vedea efecte dure ale acestor noi măsuri asumate de Guvern, inclusiv scumpiri la pompă.

Pe de altă parte, prețul barilului de petrol crește și a ajuns la un nivel piperat, conform cifrelor oficiale de pe piața internațională.

Având în vedere aceste aspecte, șoferii considerau că trebuie să bage mai adânc mâna în buzunare toamna aceasta, pentru a-și face plinul la rezervor. Din fericire, iată că mai apar și surprize plăcute!

Vezi aici dacă te poți urca la volan dacă ai băut must.